İsrail okulları yıktığı gibi, onarılmasına da engel oluyor

Açıklama: İsrail'in 27 Aralık'ta başlattığı ve 22 gün boyunca Gazze'ye düzenlediği saldırılarda 640 okulun 280'i hasar görmüş, 18'i ise tamamen yıkılmıştı.
Kategori: Ortadoğu
Eklenme Tarihi: 28-Temmuz-2009
Geçerli Tarih: 29-Mart-2024, 01:52
Site: www.fikriyet.com
URL: Bu konuya http://www.fikriyet.com/anasayfa/haber_detay.asp?haberID=340 adresinden bakabilirsiniz


(İHA) - Birleşmiş Milletler (BM), Ocak ayında Gazze Şeridi'ne yönelik şiddetli bombardımanda hasar gören okulların imarı için İsrail'in inşaat malzemelerinin bölgeye girişine izin vermesini istedi.
Gazze'yi ziyaret eden BM ve uluslararası yardım kuruluşları ekipleri, Hamas'ın kontrolündeki Gazze'ye uyguladığı amborgoyu kaldırma veya en azından savaş sırasında hasar gören okulların yeniden imarı için yardım malzemelerinin geçişine izin vermesi yönünde İsrail'e çağrıda bulundu.
İsrail'in 27 Aralık'ta başlattığı ve 22 gün boyunca Gazze'ye düzenlediği saldırılarda 640 okulun 280'i hasar görmüş, 18'i ise tamamen yıkılmıştı. İsrail ise Hamas'ın demir çubukları ve betonları roket ve sığınak yapımında kullanacağı sebebiyle yapı malzemelerinin geçişine izin vermiyor.
BM ve uluslararası yardım kuruluşların temsilcileri, savaş sırasında yıkılan bir Amerikan okulunun önüne kurulan platformda basın mensuplarına açıklamalarda bulunarak, 23 Ağustos'ta başlayacak yeni eğitim-öğretim dönemi öncesinde hasar gören okulların yeniden imarı için yapı malzemelerinin geçişine izin verilmesini istedi. BM'nin Filistin insani işler koordinatörü Phlippe Lazzarini yaptığı açıklamada, durumun daha kötüye gitmesini önleyen insani yardımların sınırlı miktarda geçişine izin verildiğini
söyledi. Bu duruma sadece tepki verilmesinin yeterli olmadığını söyleyen Lazzarini, "İnsani tepki bir çözüm değildir. Sadece kaçınılmaz çöküşü yavaşlatır" dedi. Lazzarini ayrıca Gazze'deki okulların onarılması için gerekli olan yapı malzemelerinin geçişine izin vermesi konusunda İsrail'e çağrıda bulunarak, "İsrail sınırları açarak Gazzeli öğrencilere yurtdışında üniversite eğitimi için fırsat vermelidir" dedi.
UNICEF'in Ortadoğu ve Kuzey Afrika yöneticisi Sigrid Kaag ise, "BM ve aynı zamanda yardım kuruluşlarının temsilcileri olarak, özellikle eğitim sisteminin önceki seviyeye getirilmesinin ve kalkındırılmasına yardım edilmesi için Gazze'ye serbest olarak giriş ve çıkış talebinde bulunuyoruz ve talepte bulunmaya da devam edeceğiz. Eğitim bir haktır, bir imtiyaz değildir. BM Çocuk Hakları Sözleşmesi'ne göre temel bir insan hakkıdır" diye konuştu.
Çocukları Koruyun isimli yardım kuruluşunun temsilcisi Jerry Farrell ise, "Eğer bir toplumu yeniden inşa etmek isterseniz işe okulları yeniden inşa ederek başlamanız gerekir. Su, sağlık ve bunun gibi şeyler bundan sonra gelir" dedi.
BM Çocuklara Yardım Fonu (UNICEF), BM Filistinli Mültecilere Yardım Kuruluşu (UNRWA), BM İnsani İşler Koordinasyon Ofisi (OCHA) ve Çocukları Koruyun yardım kuruluşu Gazze'de bugün yapılan açıklamaların altına imza attı.