Yanıbaşımızda 1950'den beri nükleer santral varmış

Açıklama: Iğdır'dan çıplak gözle rahatlıkla görülebilen Ermenistan'daki Metzamor Nükleer Santrali 1950 yılında yapılmış. Biz hala yapılıp yapılmamasını tartışıyor ve engellemek için uğraşıyoruz.
Kategori: Güncel
Eklenme Tarihi: 01-Ağustos-2009
Geçerli Tarih: 29-Mart-2024, 08:13
Site: www.fikriyet.com
URL: Bu konuya http://www.fikriyet.com/anasayfa/haber_detay.asp?haberID=370 adresinden bakabilirsiniz


(İHA) - Iğdır'dan çıplak gözle rahatlıkla görülebilen Ermenistan'daki Metzamor Nükleer Santrali'ne dikkat çeken Vali Saim Saffet Karahisarlı, santralin 1950'li yıllarda yapıldığını ve deprem kuşağının üzerinde olduğunu söyledi.
Ermenistan topraklarında yer alan, Iğdır'a 16 kilometre uzaklıkta Ermenistan başkenti Erivan yakınlarındaki Metzamor Nükleer Santrali yöre halkını tedirgin ediyor. Santralde; elektrik üretim amaçlı WWER-440/230 tipi, her birinin gücü 408 MW olan Armenia-I ve Armenai-II olmak üzere 2 ünite nükleer reaktörü bulunuyor. WWER-440/230 tipi santraller 1950'li yıllarda tasarlandı. Güvenlik açısından RBMK (Çernobil tipi) santrallerden sonra dünyanın en problemli reaktörleri olarak bilindi.
Iğdırlılar, dünyanın en eski teknolojisiyle inşa edilen Metzamor'un, bölgeye ölüm kusmaya başlamasından korktuklarını söyleyerek, çok geç olmadan ve göz göre göre gelen bu tehlikeye kayıtsız kalınmadan önlem alınmasını istediler. "Herkes bu vebalin altında kalır" diyen Iğdırlılar, santralden insan sağlığını ciddi şekilde tehdit eden birçok radyoaktif maddenin sızma olasılığının büyük olmasından korktuklarını da ifade ettiler.
Iğdırlılar'ın bu korku ve endişelerindeki artış yetkilileri de harekete geçirdi. Konuyla ilgili birçok araştırma yapıldı ve bölgeden numuneler alınarak Türkiye Atom Enerjisi Kurumu'na gönderildi. Gelen tahlil sonuçlarında şimdiye kadar olumsuz bir durum yaşanmasa bile bölgede çift başlı buzağıların dünyaya gelmesi ve buna benzer anormal doğumlar halk arasındaki tedirginliği artırdı.
Konuyla ilgili yapılan çalışmalar ve elde edilen sonuçlar ile alınan önlemlerle ilgili yetkililer ise şu açıklamalarda bulundular:
Iğdır Valisi Saim Saffet Karahisarlı:
"Metzamor Nükleer Santrali çok eski bir santraldir. 1980'li yıllarda Erivan depreminde hasar gördüğü için bir süre işlevsiz halde bekletilmiştir. 1950'li yıllarda yapılan Metzamor Nükleer Santrali deprem kuşağının üzerinde yer almaktadır. Başta Erivan olmak üzere tüm Ermenistan ve ilimiz Iğdır ve ülkemizi kapsayacak çok büyük bir çevre felaketine neden olabilir. Bunun için Ermenistan'ın başka bir enerji kaynağı bulması gerekiyor. Söz konusu santralin bilimsel olarak incelenmesi gerekiyor. Uluslararası
bilim adamları tarafından araştırılıp tehlike teşkil ediyorsa kapatılması gerekmektedir."
Iğdır Sivil Savunma Müdürü Müslim Çelik:
"Metzamor Nükleer Santrali'nin yayabileceği radyasyon, Iğdır'da 6 noktada radyasyon ölçüm cihazları ile takip edilmektedir. Bu ölçümler Türkiye Atom Enerjisi uzmanlarına gönderilerek radyosun sızıntısı gözlemleri yapılıyor. Şimdiye kadar bizlere gelen bilgilerde insan canına zarar verecek derece sorunla karşılaşmadık. Fakat, hemen sınırımızın dibinde bulunan Metzamor Nükleer Santrali'nin tehlikeli olduğu gözardı edilemez. Çünkü santralin olduğu yer birinci derecede deprem bölgesidir. Fay hattı hemen
nükleer santralin bulunduğu bölgededir. Bu da olası bir depremde büyük felaket demektir. Olabilecek tehlikeden bahsetmek bile korkutucu. Çünkü deprem olduğu zaman nükleer santralin patlaması olasılığını beraberinde getiriyor. Bu durumda yaşanacak can kaybının hesabı bile yapılamaz."
İl Çevre ve Orman Müdürü Taner Tazegün:
"Metzamor Nükleer Santrali en eski teknoloji ile kurulduğu için etrafında koruma bandı yoktur. Fay hattı üzerinde olan nükleer santral eğer bir deprem olursa oluşacak ufak bir çatlaklıkla çevresinde bulunan ülkelerin ve illerin ekolojik dengesini bozacaktır. Buralarda yaşayan insan, hayvan ve her türlü canlının hayatını ciddi tehlikeye sokar. Sınırda bulunan köylülerimizden bizlere bazen, 'Meyve ağaçlarımız kurudu, hayvanlarımız sakat doğuyor' gibi şikayetler geliyor. Fakat biz, Çevre ve Orman Müdürlüğü
olarak her 6 ayda bir santrale yakın yerlerden toprak ve su örnekler alıyor, Türkiye Atom Enerjisi'ne gönderiyoruz. Gönderdiğimiz örneklerde şimdiye kadar olumsuz bir bilgi gelmedi."
Tarım İl Müdürü Yusuf Yıldırım:
"Metzamor Nükleer Santrali'nin Iğdır iline yakın olması büyük bir talihsizliktir. Tarım İl Müdürlülüğü olarak Iğdır çevresinde olan sebze, meyve, doğal bitkilerden ve hayvanlardan alınan et ve süt ürünlerinden, Tarım Bakanlığı Koruma Kontrol Genel Müdürlüğü'ne her yıl numuneler gönderiyoruz. Bakanlık'ta bunların analizleri yapılıyor. Şu anda görünürde herhangi bir olumsuzluk bize bildirilmemiştir. Bu Metzamor Nükleer Santrali'nin yayabileceği radyasyon olasılığına karşın her türlü hassasiyeti
gösteriyoruz."