Tayyip Erdoğan Telegraph'daki Con Coughlin'i bitirdi

Açıklama: Başbakan Tayyip Erdoğan Con Coughlin'in, Irak operasyonu sırasında olduğu gibi, istihbarat örgütlerinden talimat aldığının yazıldığını belirtti ve şöyle dedi: ''Türkiye'de de Con Coughlin'ler var"
Kategori: Güncel
Eklenme Tarihi: 09-Mart-2011
Geçerli Tarih: 29-Mart-2024, 10:14
Site: www.fikriyet.com
URL: Bu konuya http://www.fikriyet.com/anasayfa/haber_detay.asp?haberID=692 adresinden bakabilirsiniz


Başbakan Tayyip Erdoğan, İngiltere’de yayın yapan İndependent gazetesinde Daily Telegraph gazetesinde çalışan Con Coughlin hakkında bir yazı çıktığını ve Con Coughlin’in, Irak operasyonu sırasında olduğu gibi, istihbarat örgütlerinden talimat aldığının yazıldığını belirtti ve şöyle dedi:

''Türkiye'de de Con Coughlin'ler var”

 

Habertürk’ün konu ile ilgili haberi:

 

“Partisinin TBMM Grup toplantısında konuşan Erdoğan, İngiltere'nin ''Daily Telegraph'' gazetesindeke bir haberde ''İran'ın AK Parti'ye bağış yapmayı kabul ettiği'' iddiasına yer verildiğini, bunun kısa sürede İsrail'in Haaretz Gazetesi'nin internet sitesinde de kullanıldığını anlattı.

''Paslaşmaya dikkat edin'' diyen Erdoğan, bu haberin hemen ardından açıklamalar başladığına dikkati çekerek, şöyle konuştu:

 

'Açıklamaların ilki nereden geliyor. Her zaman olduğu gibi CHP'li bir milletvekili. İsmini vermeyeceğim, bizde mahfuz, şöhret yapmaya gerek yok. Haberin aslını araştırma gereği duymadan soru önergesi veriyor. Peşinen şahsımı suçlayarak, 'gereğini yapacak mısınız' diye soruyor. Bir başka CHP milletvekili basına açıklama yapıyor 'buna inanıyorum'. YARSAV Başkanı açıklama yapıyor 'bu haberin kapatma konusu olacağını söylüyor' Psikolojik harekat başladı... CHP genel başkan yardımcısı çıkıyor 'bunun kapatma nedeni olduğunu' söylüyor. Sorsam 'hukukta bu nedir' diye bilmez, öyle de birisi... Yine bir CHP milletvekili, güya hukukçu 'ben bu iddianın doğru olduğu kanaatindeyim' diyor. Müddei iddiasını ispatla mükellef, nasıl sen doğru olduğuna inanırsın. Güya hukukçu, böyle geçiniyorlar.

 

Biz bu iddiaya karşı çok sert tepki verdik. İngiltere yargı makamları nezdinde hemen hukuksal süreci başlattık. Genel başkan yardımcım Ömer Çelik beyi bununla görevlendirdim. Bu adımın takipçisi olduk. Nihayet yargı kararını verdi. Gerçek açığa çıktı. Söz konusu gazete, 28 Şubat'ta bir düzeltme ve özür açıklaması yaptı. Aynı zamanda da tabii manevi tazminata mahkum etti. ''

 

Erdoğan, dün bazı gazetelerde, ''İngiliz gazetesinde yayınlanan haberin istihbarat örgütlerinin talimatıyla yazıldığı' iddiasının ortaya atıldığına dikkati çekerek, ''Bunu biz söylemiyoruz, onlar söylüyor. İki gün önce, bir başka İngiliz gazetesi İndependent, Con Coughlin hakkında bir haber yayınladı. Haberde AK Parti'yle ilgili haberin yüz kızartıcı olduğunu ifade ederek, bu yazarın Irak operasyonu sırasında olduğu gibi, bu haberde de istihbarat örgütlerinden talimat aldığı belirtilerek özeleştiri çağrısında bulunuldu'' dedi.

 

Erdoğan, ''Türkiye'de de Con Coughlin'lerin bulunduğunu'' belirterek, konuşmasını şöyle sürdürdü:

 

''Bizde de Con Coughlin'ler var kardeşim. Bir tane değil daha çok var. Bunlar 'büyük gazeteciler' diye de takdim edilirler, böyle anlatılırlar, böyle tanınırlar. Dünyanın birçok ülkesinde, gazeteciler, bilerek ya da bilmeyerek, isteyerek ya da istemeyerek belli çevreler tarafından kullanılabiliyor. Ya da gazetecilik faaliyetinin dışına çıkarak belli çevrelere hizmet verebiliyor.

……”

 

 

Con Coughlin ile ilgili bir başka haber:

 

“The Daily Telegraph editörlerinden Con Coughlin'in kaynağı meçhul ve kanıt göstermediği haberlerine şöyle bir göz atmak İran, Irak, İsrail İslami terör uzmanı İngiliz gazeteciyi yakından tanımaya yeter:

 

10/10/2006: “Batı, düzenbaz devletlerin nükleer tehdidine geç uyandı.” Kaynak: Yok.

 

04/08/2006: “Tahran, Hizbullahçıların ailelerine savaş tazminatı ödedi.” Kaynak: Üst düzey bir güvenlik yetkilisi.

 

21/07/2006: “İran (nükleer) bomba çalışmalarına devam ediyor.” Kaynak: Yok.

 

13/07/2006: “Sınırdaki (Lübnan sınırı) kedi fare oyunları, bizim İran'la cephe savaşımızdır.” Kaynak: İsrailli bir asker.

 

12/06/2006: “İran gizli nükleer silah depolarını saklıyor.” Üst düzey bir Batılı diplomat.

 

07/04/2006: “İran'ın nükleer başlıkları gönderecek füzeleri (bile) var.” Üst düzey bir Amerikalı asker.

 

Gazeteci Coghlin'nin en ünlü haberi ise kuşkusuz İngiltere'nin Irak'a müdahalede gerekçe olarak kullandığı haber: “Saddam, 45 dakikada kitle imha silahlarını kullanarak (dünyayı) vurabilir.”

 

11 Eylül'ün ardından yaptığı haber de Coughlin'in mesleki kariyeri açısından önemli: “11 Eylül bombacısı Muhammed Atta, Saddam'ın (Irak Gizli Servisi'nin) ajanıydı.”

 

İngiliz gazeteciler “meslektaşları” Con Coughlin'in “hassas zamanların, hassas makamların ve hassas bölgelerin gazetecisi” olduğu konusunda görüş birliğindeler. Londra'nın Babıali'si Fleet Street, Couglin'den yaka silken, onun yüzünden istifaya zorlanan ve patronları tarafından işten atılan ve ona küfreden gazetecilerle dolu. Daha kibar olanlar ise Coughlin'in kendi politik gündemini haberciliğin ve doğruluğun önüne taşıdığını söylemekle yetiniyorlar. British Journalism Review'de yer alan İngiltere'de Gizli Servisler ve Gazeteciler başlıklı bir makalede David Leigh, gazeteci Con Coughlin'i İngiliz Gizli Servislerindeki görevleri açığa çıkan David Shayler (MI5 ajanı) ve Richard Tomlinson (MI6 ajanı) ile kıyaslıyor ve gazetecilikte manüpilasyonun farklı formlarını anlatıyor:

 

“Birinci türdekiler, gazetecilik mesleğinin ardına saklanarak başka insanlar ve ülkeler hakkında fiilen casusluk yaparlar. Mesela London Observer'da beraber çalıştığım Farzad Bazoft, casus muydu değil miydi bilmiyorum ama böyle suçlanarak Saddam tarafından idam edildi.

 

İkinci türdekiler beni daha çok telaşlandırır. Çünkü bunlar, doğrudan casus olarak farklı isimler ve kimlikler altında medyaya sokulurlar ve bir süre haber yaptırtılırlar ve sonra ortadan kaybolurlar. David Shayler ve Richard Tomlinson bu ıslık çalınınca harekete geçip haber yaptırtılan türün yakın zaman örnekleridir.

 

Üçüncü tür ise gizli servisler tarafından bu konudaki gönüllü gazetecilere yaptırılan en tehlikeli olanı Bilgi Operasyonları yani Kara Propaganda'dır. Bu gazeteciler, İngiliz Gizli Servisleri'ndeki Özel Operasyon Bölümü'nün üst düzey yetkilileri tarafından doğrudan yönlendirilirler. The Sunday Telegraph Dış Haberler Editörü Con Couglin, “bir İngiliz bankacıya” dayandırarak Libya lideri Albay Kaddafi'nin oğlunun adının kalpazanlığa karıştığını yazmış fakat bu haberin aslında İngiliz istihbaratı tarafından sızdırıldığı sonradan ortaya çıkmıştı.”

…….”

 

KAYNAK:

http://www.haberturk.com/medya/haber/608385-bizde-de-coughlinler-var

http://www.odatv.com/n.php?n=akp-irandan-25-milyon-dolar-aldi-dedi-1709101200