fikriyet
  Anasayfa | Resimler | Videolar | Yazar Ol | Yazar Girişi | Gönder | Facebook'ta Paylaş | adresi kaydet  Adresi Kaydet | Arama | RSS RSS

KATEGORİLER

  | kapat

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

HABER ARA


Gelişmiş Arama

Osman Kaçmaz ; Sincan Hakimi'nin hukuk savaşı

Kategori  Kategori: Güncel Yorumlar  Yorum Sayısı : 1 Tarih  Tarih : 06-Eylül-2009, 01:07   : 1962
Cansu Deniz
Yazar: Cansu Deniz
Osman Kaçmaz ; Sincan Hakimi'nin hukuk savaşı

Sincan Hakimi Osman Kaçmaz, Başbakan ve Cumhurbaşkanı hakkındaki karalarından sonra HSYK tarfından görevden alınmak istenmiş, daha sonra da Adalet Bakanlığı Müfettişlerince baskı altına alınmıştı. Suçlandığı belgelerin kendisine verilmeyip, basına sızdırılması ise hukuk açısından tam bir skandal olarak yorumlandı.

12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto

Sincan Hakimi Osman Kaçmaz, Başbakan ve Cumhurbaşkanı hakkındaki karalarından sonra HSYK tarafından görevden alınmak istenmiş, daha sonra da Adalet Bakanlığı Müfettişlerince baskı altına alınmıştı. Suçlandığı belgelerin kendisine verilmeyip, basına sızdırılması ise hukuk açısından tam bir skandal olarak yorumlandı.

Belge sızdırma olayındaki benzerlik ise dikkat çekici.

Sızdırma; "kağıt parçası", olayı ve son zamanların güncel davası ile ilgili belgelerin sızdırılması ile benzerlik taşıyor.

Bir Hakimin Adalet Bakanlığı'nda hukuk arayışı, hukuk savaşı vermesi, sıradan vatandaşlarda hukuk açısından endişeler oluşturdu.

NTV Muhabirinin Osman Kaçmaz ile röportajı şöyle:

"Canlı yayında NTV Ankara muhabiri Gökhan Gerçek'in sorularını yanıtlayan Hakim Osman Kaçmaz şunları söyledi:

-Cumhurbaşkanı ve Başbakan'la ilgili verdiğiniz kararın hemen ardından görevden alınmanız istendi. Bunun ardından da bir teftiş süreci başladı ve 2 aydır devam ediyor. Önce siz Teftiş Kurulu Başkanlığı hakkında bir suç duyurusunda bulundunuz ardından da dün Teftiş Kurulu'nu, hakkınızdaki belgeleri vermemekle suçladınız. Neler yaşanıyor Teftiş Kurulu ve sizin aranızda?

Osman Kaçmaz: Bilemiyorum ama engizisyon yargılamasına döndü bu iş. Benim üzerimde yargının yıpratılmasına çok üzgünüm bunu hazmedemiyorum. Bugün basında görüyorum ki gerçekten hedef seçilmişim. Ama verdiğim kararların hepsinin arkasındayım bundan sonra vereceğim kararların da arkasındayım. Ben hukukun dışına hiç çıkmadım çıkmayacağım da. Bu konuda beni kimse yıldıramaz. Allah’tan başka kimseden de korkum yok.

- Verdiğiniz kararlar nedeni ile mi hedef seçildiniz?

Osman Kaçmaz: Bugün basındaki haberleri görünce öyle düşünüyorum. Bir takım medya bu konuda yayınlar yapıyor. Benim o yayınlara karşılık bunların hangi dayanağa, hangi belgeye dayandığını bilmek için, istediğim halde bana verilmeyen belgeler maalesef hem de imzasız bir şekilde basına sızdırılmış. Bunu halkımızın takdirine sunuyorum.

-Başbakan ve Cumhurbaşkanı kararınızın arkasında mısınız?

Osman Kaçmaz: Kesinlikle. Herkesle bunu tartışırım. Zaten gerçek hukukçular bunun doğru olduğunu biliyorlar. Şu anda başbakanımızla ilgili vermiş olduğum karar doğru olmasaydı fezleke ile Meclis'e gönderilmezdi.

-Ne yapacaksınız bundan sonra?

Osman Kaçmaz: Çalışmaya devam edeceğim, görevimin başındayım.

(Tam ekran izlemek için ekrana çift tıklayın)

YARSAV BAŞKANI'NDAN AÇIKLAMA
Yargıçlar ve Savcılar Birliği Başkanı Ömer Faruk Eminağaoğlu, Adalet Bakanlığı Teftiş Kurulu'nun Sincan Ağır Ceza Mahkemesi Başkanı Osman Kaçmaz hakkındaki soruşturmaya ilişkin açıklamasının, ''yargı üzerindeki baskı ve vesayet halinin ikrarı olduğunu'' savundu.

Eminağaoğlu, yaptığı yazılı açıklamada, Adalet Bakanlığı Teftiş Kurulu Başkanlığının konuya ilişkin açıklamasının ''doğrudan suçlayıcı ve ön yargıları dayanak alan içerikte olduğunu'' ileri sürdü. Eminağaoğlu, ''Hem soruşturmada tarafsız kalması gereken Teftiş Kurulu Başkanlığının nerede ve nasıl durduğu hem de anılan soruşturmanın şekli anlamda yürütülüp kararın savunmaya gerek duyulmadan peşinen verildiği açıkça ortaya çıkmıştır'' dedi.

Hakim Kaçmaz'dan belgelerin saklandığını ifade eden Eminağaoğlu, savunma istek yazısının bir basın organı ve internette yayınlanmasının soruşturmanın hukuk içinde yürütülmediğini gösterdiğini savundu.

Soruşturmanın gizliliğiyle ilgili kısıtlama kararlarının ibraz edilmemesinin bu kararlara karşı itiraz hakkını ortadan kaldırdığını ve kararların hukuksal denetimden kaçırıldığını ifade eden minağaoğlu, ''Bu örnekler bile soruşturmanın hukuksal boyutta yürütülmediğini, hukuksal boyutta yürütülmesinin de amaçlanmadığını ortaya koymaktadır'' dedi.

Eminağaoğlu, açıklamasında şunları kaydetti: ''Teftiş Kurulu Başkanlığı, soruşturmanın kendi tüzük ve yönetmeliğine de dayanılarak bağımsız mahkemelerden aldığı kararlar uyarınca yürütüldüğünü ifade etmiştir. Bu ifade, yargı üzerindeki tavsiye ve telkini de aşan baskı ve vesayet halinin ikrarıdır. Mahkemelerin görevlerinin sadece yasayla düzenlenebileceği kuralına rağmen, Adalet Bakanlığınca çıkartılan Teftiş Kurulu Yönetmeliği ile 'Bakanlıkça talep edilmesi halinde yargıç ve savcıların iletişimlerinin tespitleri gibi konularda Bakanlık mahkemelere görev yüklemiştir' Yönetmelikle mahkemelere görev yükleyen de mahkemelerden bu kararları alan da Adalet Bakanlığıdır.

Müfettişlerin reddedilemeyen bu talepleriyle vesayet altında tutulmaya çalışılan ve gizli tutulan bu mahkemeler için 'mahkemelerin bağımsızlığı' vurgusunun yapılma gereğinin hissedilmesi, maskelenmeye çalışılan yargı üzerindeki baskının ulaştığı boyut açısından önemlidir.''

Amacın, ''yargıyı hizaya getirmek, yargıyı baskı altına almak'' olduğunu ileri süren Eminağaoğlu, ''Ankara Cumhuriyet Başsavcılığının kararlarına karşı itiraz mercii olarak görev yapması nedeniyle çok önceden ve aylarca takibe uğrayan meslektaşımızın, bu bağlamda vermiş olduğu Cumhurbaşkanı ile ilgili dosya halen nerededir? Bu sorunun yanıtı, baskının nedenini ve neden sürmekte olduğunu da ortaya koymaktadır'' dedi.

Eminağaoğlu, açıklamasında, ''Hukuk neyi gerektiriyorsa o işleme tabi tutulması gerekirken, inceleme adı altında o dosyanın aylardır bekletilmesi, mahkeme kararlarının da artık beklentilerle örtüşmediği durumlarda uygulanmadığı bir dönemin başladığını göstermektedir'' görüşüne yer verdi."

KAYNAK:NTV

 
 
 
Facebook'ta Paylaş
 
 
Yorum Yaz
Yazdırılabilir Sayfa Yazdırılabilir Sayfa | Word'e Aktar Word'e Aktar | Tavsiye Et Arkadaşlarına Gönder | Yorum Yaz Yorum Yaz | Facebook'ta Paylaş |

Bu habere toplam 1 yorum yazılmıştır.

cemalettin [ 13-Eylül-2009, 11:32 ]
hukuk savaşıymış yaptığı hukuksuzluklara nedemeli bukadar taraflı bir yazı yazdığınız için sizi kınıyorum hsyk çete üyeleri ile içli dışlı durumuna nediyorsunuz koçum ömerim lafları sizin gibi çete şakşakçıları olduktan sonra sizin gibi postal yalayıçıları olduktan sonra bu ülkeye demokrasi falan gelmez....sadece sizi kınıyorum.

Yorumların tamamını okumak için tıklayın.

Güncel

En Çok Okunan Haberler

İletişim | Yazar Girişi | Kullanım Şartları ve Gizlilik | Sitene Ekle |