fikriyet
  Anasayfa | Resimler | Videolar | Yazar Ol | Yazar Girişi | Gönder | Facebook'ta Paylaş | adresi kaydet  Adresi Kaydet | Arama | RSS RSS

KATEGORİLER

  | kapat

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

HABER ARA


Gelişmiş Arama

Göktürk Uydu Projesi hayata geçiriliyor.Türk Uzay Kurumu kanunu ise bekletiliyor.

Kategori  Kategori: Ankara Yorumlar  Yorum Sayısı : 0 Tarih  Tarih : 17-Temmuz-2009, 00:30   : 2326
Güneş Korkmaz
Yazar: Güneş Korkmaz
Göktürk Uydu Projesi hayata geçiriliyor.Türk Uzay Kurumu kanunu ise bekletiliyor.

Başta terörle mücadele olmak üzere sivil pek çok alanda kullanılacak olan Göktürk Keşif Gözetleme Uydu Projesi hayata geçiriliyor. Projeye ilişkin sözleşme, İtalyan Telespazıo S.p.A ile imzalandı.

12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto

(İHA) - Başta terörle mücadele olmak üzere sivil pek çok alanda kullanılacak olan Göktürk Keşif Gözetleme Uydu Projesi hayata geçiriliyor. Projeye ilişkin sözleşme, İtalyan Telespazıo S.p.A ile imzalandı.
Savunma Sanayii Müsteşarlığı'nda düzenlenen imza törenine Milli Savunma Bakanı Vecdi Gönül, Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım, Hava Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Aydoğan Babaoğlu, İtalya Savunma Bakanlığı Müsteşarı Giuseppe Cossiga, Savunma Sanayi Müsteşarı Murad Bayar, TÜRKSAT Genel Müdürü Özkan Dalbay, Finmeccanica Coo Giorgio Zappa, Telespazıo S.p.A CEO Giuseppe Veredice, TAI Genel Müdürü Muharrem Dörtkaşlı, ASELSAN Genel Müdürü Cengiz Ergeneman ile çok sayıda davetli katıldı.
Saygı duruşunda bulunulması ve İstiklal Marşı'nın dinlenmesinin ardından, Göktürk Proje Müdürü Mustafa Şeker projeye iliştin sunum yaptı. Ardından, projede yer alan firma temsilcileri birer konuşma yaptı.

BAKAN GÖNÜL
Milli Savunma Bakanı Gönül, Göktürk Uydu Projesi'nin Türk Silahlı Kuvvetleri'nin (TSK) uzay faaliyetleri alanında bağımsızlığını oluşturacağını ve etkinliğini daha da artıracağını söyledi. Sözleşmenin imzalanması ile TSK'nın modernizasyonu kapsamında tarihi bir aşamanın kaydedildiğini vurgulayan Gönül, "Bu sayede dünyada sayılı ülkelerin yer aldığı seçkin bir gruba dahil oluyor ve ilk çok yüksek çözünürlüklü Keşif Gözetleme Uydumuzu, TSK'nın hizmetine vermek üzere adım atmış bulunuyoruz" dedi.
Uzay teknolojine sahip olmanın, askeri ve ticari üstünlük sağlayan, küresel ve bölgesel nüfusun şartlarından birisi haline geldiğini ifade eden Bakan Gönül, şunları kaydetti:
"Ülkemizin içinde bulunduğu askeri ve politik şartlar ile coğrafi ortam, TSK'nın bugün uzayın nimetlerinden yararlanmasını daha da önemli hale getirmektedir. Bu sebeple, ülkemizin karşılaşabileceği tehditlere karşı, TSK'nın savunmasına etkinlik kazandırabilmesi için Göktürk Projesi gibi kritik ve modern teknolojileri TSK'nın emrine verebilecek projelerin gerçekleştirilmesi büyük önem arz etmektedir. Ülkemizde önemli projeleri başarıyla gerçekleştiren yerli sanayimiz de, Göktürk 1 Projesi'nde de önemli
görevler üstlenerek, bu yeni alanda da yerini alacaktır. Bu sebeple, uydu teknolojileri alanında Türk savunma sanayimizin seviyesini yükselteceğine inancım tamdır. Göktürk 1 Projesi'ne paralel olarak milli teknolojileri geliştirmek amacıyla TAI ve TÜBİTAK Uzay tarafından sürdürülen Göktürk 2 Projemizin ön tasarım aşaması başarıyla tamamlanmıştır."
Bakan Gönül, havacılık alanında F-16 Projeleri ile atmış olunan adımın bir benzerini de uydu alanında Göktürk Projesi ile başlatmış olacaklarını belirterek, "Hedefimiz kendi uydumuzu yapmaktır ve Göktürk Sözleşmesi bunun ilk adımıdır" diye konuştu.

ULAŞTIRMA BAKANI YILDIRIM
Ulaştırma Bakanı Gönül, Göktürk Uydu Projesi'nin bir tedarik projesinde öte olduğunu ifade ederek, "Bunun bir başka anlamı var. O da, bu, Türkiye'nin uydusunu yapmasını, gerek ulusal, gerekse uluslararası düzeyde işbirliğini geliştirmesine yönelik bir projedir" dedi. "Aslında bu proje, huyları, çalışma usulleri farklı olan uydularında birleştirmektedir" diye devam eden Yıldırım, "Göktürk Projesi ile '2015 Uydu ve Uzay Stratejimizi adım adım gerçekleştiriyoruz. Bizim asıl amacımız bu" ifadelerini
kaydetti. Yıldırım, sözlerini şöyle sürdürdü:
"Bu proje sadece Türk Hava Kurumu'nun tedarik projesi olsaydı, bizim burada olmamızın gereği olmazdı. Bu ulusal işbirliği projedir. Sivil-asker fark etmez. Bu proje, gerek ülkemizin ihtiyaçlarını gerekse diğer ülkelerin ihtiyacını karşılayacak. Ayrıca, Türk Hava Kurumu'nun da savunma gücüne katkı sağlayacak. Hayırlı bir işe imza attık. Belki de ileride İtalya ile birlikte, başka ülkelere bu ürünleri yapıp, satacağız. Bu projeyle bir hayali de gerçekleştirmiş olacağız. Tedarikçiliğin dışına çıkıp, proje
ve imalatına dönüştürmüş oluyoruz."

ORGENERAL BABAOĞLU
Orgeneral Babaoğlu, 2005 yılında başlayan projeye yönelik sözleşmenin imzalanıyor olmasından büyük bir memnuniyet duyduğunu belirterek, "Türk Hava Kuvvetleri teknoloji ile içiçe yaşamaktadır. Hem simetrik hem asimetrik tehditlerin bulunduğu güvenlik ve harekat ortamındaki gelişmeleri yakından takip etmek, mevcut sistemleri günümüz gelişmelerine göre güncellerken, önümüzdeki dönemlerde ihtiyaç duyulacak sistemleri tasarlamak; Hava Kuvvetleri için olmazsa olmaz görevlendir" dedi. Bu görevlerini icra
ederken hava gücünün; sadece 3 boyutlu değil; bilgi ve uzay ile beraber 5 boyutlu da kullanabildiğine işaret eden Orgeneral Babaoğlu, "Bu 5 boyutu etkinlikle kullanarak harekat ortamında başarılı olabilmek için; öncelikle bu boyutlara hükmeden platformlara sahip olmak gerekmektedir. Göktürk Projesi, bu anlamda bizler için çok önemlidir" diye konuştu.
Göktürk Projesi'nin gelişim sürecinde Türkiye ve Silahlı Kuvvetler'in önemli kabiliyetler kazanacağını ifade eden Orgeneral Babaoğlu, şöyle devam etti:
"Uydu montaj, entegrasyon ve test yeteneği ilk akla gelen kabiliyetler. Göktürk Projesi ile attığımız adım, Türk Uzay Kurumuna olan ihtiyacı bir kez daha gündeme getirmiştir. Hava Kuvvetleri Komutanlığı olarak 2001 yılından itibaren, öncülük yaptığımız, hazırlanması aşamasında büyük gayret gösterdiğimiz Türk Uzay Kurumunun özerk bir yapıda kurulmasına ilişkin yasa tasarısının bir an önce ele alınması yönündeki temennimizi tekrar dile getirmek istiyorum."

SAVUNMA SANAYİ MÜSTEŞARI
Savunma Sanayii Müsteşarı Bayar ise, projede kullanılacak kamu kaynağının tamamından daha fazlasının kendilerine offset olarak geri döneceğini söyledi. Projede kapsamında kurulacak test merkezinin, kendileri açısından bir 'altın tesis' manasında olduğunu vurgulayan Bayar, "Uydudan elde edecek görüntüleri uluslararası piyasalara satarak de epey bir gelir etmeyi amaçlıyoruz" dedi.

İTALYAN MÜSTEŞAR
İtalya Savunma Bakanlığı Müsteşarı Giuseppe Cossiga da, İtalya'nın, Türkiye'nin ulusal hedeflerini geliştirme açısından, uydu ve savunma alanında yanında olduğunu belirterek, "Bugünkü anlaşma ticaret ve teknik bir anlaşma değil. Bugünkü sözleşmeler karşılıklı güvene dayanır. Özellikle bu alanda" dedi. "Bugün, dostluğumuzu güçlendirmek için bir adım daha atıyoruz" diyen Cossiga, "Bu proje, ülkelerimizin iyi ilişkilerini daha da ileri götürecekler. Çok kısa dönemde iki ülke beraber Avrupa'da yerlerini
bulacaklardır" ifadelerini kaydetti.
Konuşmaların ardından proje sözleşmesi, Türk ve İtalyan yetkililer tarafından imzalandı. İmza töreninden sonra plaket takdimi ve hatıra fotoğraf çekimi yapıldı.

GÖKTÜRK UYDUSU
Göktürk Keşif Gözetleme Uydusu Projesi'nde, 1 adet çok yüksek çözünürlüklü uydu ile 1 adet Sabit Yer İstasyonu (Ankara) ve 1 adet Mobil Yer İstasyonu tedarik edilecek. Uydu, montaj, entegrasyon ve test merkezi TÜRKSAT A.Ş.'nin katkısıyla TAI A.Ş.'de kurulacak. Projeyle, Türkiye, askeri ve sivil amaçlara hizmet edecek çok yüksek çözünürlükte kendi Keşif Gözetleme Uydusuna sahip olacak. TAI'de kurulacak UMET Merkezi ile 3 uydu için aynı anda montaj, entegrasyon ve test kabiliyeti kazanılacak. Göktürk 1 ve
Göktürk 2 uydularının testleri bu merkezde yapılacak.
Proje, yüzde 20'den fazla yerli katkı ve yüzde 150'ye yakın offset ile gerçekleştirilecek. Göktürk Projesi'nde TAI, ASELSAN, TÜBİTAK-UEKAE ve ROKETSAN alt yüklenici olarak yer alacak. Türk savunma sanayinin projeye katılımı ile; milli kripto geliştirme, yer istasyonunun yazılım ve donanımı, UMET Merkezi inşaatı ve ekipmanlarının tedariki, uydu üzerinden mekanik tasarım ve üretim ile tasarım ve üretim çalışmalarına doğrudan katılacak.
Göktürk uydusundan elde edilecek görüntüler, askeri ihtiyaçların yanında, ulaştırma, ormancılık ve çevre, afet yönetimi, coğrafi harita verilerinin üretilmesi ve harita-kadastro, doğal kaynaklarının izlenmesi gibi alanlarda kullanılacak.
Göktürk Uydusu, 40 ay sonra teslim alınacak ve 40 ay sonra fırlatılacak. Projenin, 430 milyon avroya mal olması bekleniyor. Yılda 60 binden fazla görüntü verecek olan uydunun ömrü 7 yıl olacak.
 
 
 
Facebook'ta Paylaş
 
 
Yorum Yaz
Yazdırılabilir Sayfa Yazdırılabilir Sayfa | Word'e Aktar Word'e Aktar | Tavsiye Et Arkadaşlarına Gönder | Yorum Yaz Yorum Yaz | Facebook'ta Paylaş |

Ankara

En Çok Okunan Haberler

İletişim | Yazar Girişi | Kullanım Şartları ve Gizlilik | Sitene Ekle |