fikriyet
  Anasayfa | Resimler | Videolar | Yazar Ol | Yazar Girişi | Gönder | Facebook'ta Paylaş | adresi kaydet  Adresi Kaydet | Arama | RSS RSS

KATEGORİLER

  | kapat

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

HABER ARA


Gelişmiş Arama

İlaç kullanma alışkanlıklarımız

Kategori  Kategori: Sağlık Yorumlar  Yorum Sayısı : 0 Tarih  Tarih : 20-Temmuz-2009, 23:33   : 1085
Cansu Deniz
Yazar: Cansu Deniz

Türkiye'nin ilaç kullanım alışkanlıklarını belirlemeye yönelik yapılan araştırma, sürekli hastalıktan dolayı ilaç kullanan kadınların oranının erkeklerin iki katı olduğunu ortaya koydu.

12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto

(İHA) - Türkiye'nin ilaç kullanım alışkanlıklarını belirlemeye yönelik yapılan araştırma, sürekli hastalıktan dolayı ilaç kullanan kadınların oranının erkeklerin iki katı olduğunu ortaya koydu.
İlaç Endüstrisi İşverenler Sendikası (İEİS), TÜİK tarafından açıklanan ve Türkiye'nin tamamını temsil eden 26 ilde yaş, cinsiyet, eğitim durumu, yerleşim yeri ve sosyoekonomik statüye göre 2 bin 403 kişi üzerinde yüz yüze anket yöntemi ile "İlaç Kullanımında Demografik Özellikler" araştırması yaptırdı.
Araştırmaya göre, kronik bir hastalığı nedeniyle sürekli ilaç kullandığını belirten kişilerin oranı yüzde 9,9. En çok, tansiyon (yüzde 45,6), şeker (yüzde 27,8), kalp (yüzde 16,5), kolesterol (yüzde 9,7), mide (yüzde 6,8) rahatsızlıkları için sürekli ilaç kullanılıyor.
Kronik hastalıkları nedeniyle sürekli ilaç kullandığını belirten kadınların oranı, erkeklerin oranının 2 katı. Romatizma rahatsızlığı nedeniyle sürekli ilaç kullanan erkeklerin oranı kadınların oranının 3 katı. Kalp rahatsızlıkları nedeniyle sürekli ilaç kullanan erkeklerin oranı ise kadınların oranının yaklaşık 2 katı. Kansızlık nedeniyle sürekli ilaç kullananların tamamı kadın. Psikolojik rahatsızlıklar nedeniyle sürekli ilaç kullanan kadınların oranı ise erkeklerin oranının yaklaşık 3 katı.
Araştırmaya göre, 30-34 yaş aralığındakilerin yüzde 4,9'u, 35-44 yaş aralığındakilerin yüzde 8,7'si, 45-54 yaş aralığındakilerin yüzde 17,3'ü ve 55-65 yaş aralığındakilerin yüzde 28,8'i sürekli ilaç kullanıyor.
Araştırmaya katılanların yüzde 66'sı kullandıkları ilaçları, doktor ya da eczacı ne zaman belirtirse, o zaman bıraktıklarını ifade etti.
Şikayetin geçtiğine inandığında ilaç kullanımını bıraktığını belirten kişilerin oranı ise yüzde 27,3.
Araştırmaya göre, Türkiye'de 10 kişiden yaklaşık 4'ü (yüzde 37,4) doktor tarafından önerilmediği sürece ilaç kullanmıyor. Türk halkının yüzde 45,7'si ise memnun kaldığı ilaçları yakınlarına tavsiye ediyor. A sosyoekonomik grubundakiler, yakınlarının, akrabalarının önerdiği ilacı kullanmaya B ve C sosyoekonomik gruplarındakilere oranla daha meyilli.

KADINLAR DAHA ÇOK PROSPEKTÜS OKUYOR
Araştırmaya katılan her 10 kişinden yaklaşık 8'i evde bulunan ilaçların son kullanma tarihinin geçip geçmediğini genelde ya da her zaman kontrol ettiğini belirtti (yüzde 84,7). Bu eğilim, kadınlar arasında daha yaygın. Aldığı ilacın prospektüsünü genelde ya da her zaman okuduğunu belirtenlerin oranı ise yüzde 78.
Araştırmaya katılanların büyük bölümü evlerinde bulunan ilaçları buzdolabında sakladıklarını belirtti. Ancak, ilacı saklama koşullarının yazdığı prospektüslerin, araştırma sonuçlarına göre okunma oranı çok yüksek olmasına rağmen ilaçların buzdolabında saklanması dikkat çekti.
Türkiye genelinde en fazla görülen ilk 5 kronik hastalık sırasıyla şöyle: Tansiyon (yüzde 28,4), Şeker (yüzde 15,0), Kalp (yüzde 9,8), Romatizma (yüzde 6,8) ve Astım (yüzde 5,5).
Ailede uzun süreli ilaç kullanımını gerektiren kronik rahatsızlıklara sahip bireyler olduğunu belirtenlerin oranı ise yüzde 47.
Kronik rahatsızlıklara sahip aile bireyleri olduğunu belirten kesim içerisinde, kronik rahatsızlıkların dağılımında ise yüzde 55,4 ile tansiyon ilk sırada. Bunu yüzde 39,5 ile şeker, yüzde 19,2 ile kalp, yüzde 11,9 ile romatizma ve yüzde 11,6 ile astım takip ediyor.
Araştırmaya katılanların yüzde 48,9'u, astım, guatr, kalp krizi, inme, kanser, romatizma, sarılık, şeker ve tansiyon gibi hastalıklar ve bu hastalıklardan korunma yolları hakkındaki bilgi düzeylerinin düşük veya çok düşük olduğunu belirtti.
Türkiye genelinde ailelerde en fazla görülen ilk 5 kalıtımsal hastalık ise sırasıyla şöyle: Şeker (yüzde 41,7), Tansiyon (yüzde 37,9), Kalp (yüzde 25,7), Kanser (yüzde 15,1) ve Romatizma (yüzde 10,2).
Aile bireylerini kaybetmelerine neden olan bir kalıtımsal hastalık sorulduğunda alınan cevaplara göre; güneydoğu Anadolu hariç olmak üzere Türkiye genelinde ilk iki kalıtımsal hastalık olarak sırayla kanser ve kalp krizinin olduğu gözlemlendi. Güneydoğu Anadolu bölgesinde ise ilk iki sırayı kanser ve şeker alıyor.

EN SIK GÖRÜLEN RAHATSIZLIĞIMIZ, MİGREN
En çok şikayet edilen rahatsızlığın soğuk algınlığı olduğu Marmara Bölgesi dışındaki tüm coğrafi bölgelerde en çok şikayet edilen rahatsızlık baş ağrısı / migren (yüzde 34,7).
Türkiye genelinde baş ağrısı / migreni soğuk algınlığı (yüzde 20,7), mide rahatsızlıkları (yüzde 11,5), tansiyon (yüzde 10,5) ve bel ağrısı (yüzde 8,3) izliyor.

TEDAVİ YÖNTEMLERİ
Araştırmaya göre, hastalığa yakalanıldığında hemen bir sağlık kuruluşuna gittiklerini belirtenlerin oranı yüzde 49,8 iken birkaç gün bekleyip geçmezse sağlık kuruluşuna gittiklerini belirtenlerin oranı yüzde 39,4.
Kendileriyle ilgili bir sağlık sorunu sebebiyle yılda en az bir kez bir sağlık kurumuna ya da doktora gittiklerini belirten kişilerin oranı yüzde 76,5. Sağlık sorunu yaşamadan sağlık taraması yaptırdıklarını belirtenlerin oranı ise yüzde 19,9.
Araştırma sonuçları, Türk insanının yüzde 19,3'ünün tedavi için geleneksel yöntemleri tercih ettiğini ortaya koydu. Tedavide geleneksel yöntem olarak şifalı otlar (yüzde 54,6), bitki çayları (yüzde 30,7) ve kırıkçı, çıkıkçı (yüzde 16) tercih ediliyor.
Şifalı otlar ve bitkisel çayların özellikle soğuk algınlığı (yüzde 54,4) ve mide rahatsızlıklarının (yüzde 20,5) tedavisinde tercih ediliyor.
 
 
 
Facebook'ta Paylaş
 
 
Yorum Yaz
Yazdırılabilir Sayfa Yazdırılabilir Sayfa | Word'e Aktar Word'e Aktar | Tavsiye Et Arkadaşlarına Gönder | Yorum Yaz Yorum Yaz | Facebook'ta Paylaş |

Sağlık

En Çok Okunan Haberler

İletişim | Yazar Girişi | Kullanım Şartları ve Gizlilik | Sitene Ekle |